Zimní aktivity dědka Lobana




Zimní aktivity na Chodsku - motorky spí, ale dědek Loban řádí na Chodsku ! 

V sobotu, po obědě za mnou  přijeli kamarádi se psy,  půjčili si moji káru a zajezdili si se svými čtyřmi psy.


Vytrénovaný mají ten první pár kříženců, se  kterými jezdí na koloběžce závody.
Pro větší legraci naučili chodit v postroji taky tu zrzavou fenu, která je kříženec Retriever .- Bernardýn .
Je to k neuvěření, retrivři běžně tahat nechtějí, je to pod jejich důstojnost, ale tenhle kžíženec  tahá dobře.
S ní v páru zapřáhli modrookého sibiřského husky, kterého zachránili od lotra, který ho mlátil a chtěl ho dát utratit, protože měl málo znalostí, co může od severského tažného psa chtít a jak s ním zacházet.
Tomu mizerovi moji  kamarádi po chodském způsobu vrazili pořádných pár přes hubu ,potom mu za psa dali  tři tisíce korun a psa si odvezli z útulku, kde byl  po odebrání policií pro týrání umístěn.
V sobotu ho poprvé zapřáhli a on jako správný severský tažný pes hned krásně běžel ve spřežení. Je to moc hodný a krásný pejsek, už je úplně v pořádku, to špatné zacházení na něm naštěstí nezanechalo  žádné negativní následky. Sedl jsem si k němu, držel jsem ho kolem krku, hladil ho a on se se mnou mazlil.
Na fotce s tou výraznou kresbou kolem očí vypadá jak ďábel s modrýma očima, ale je to miloučký chlupáček.


Pejskové nadšeně lítali s károu po loukách jako čerti, ti přední kříženci to krásně vodili podle povelů ve volné krajině bez cest. Chlapec, který s tím spřežením jezdil byl nadšený a moc si tuhle legraci užíval.
Ten pejsek z útulku s modrýma očima se jmenuje Lukas, volají na něho Luku.
Na té fotce vypadá hodně výhrůžně, jako by chtěl kousnout, ale to byl jen udýchaný, funěl jako lokomotiva.
Byl úplně poprvé zapřažený a uháněl v druhém páru za těmi hodně rychlými kříženci ¨-  závodníky.
Ze začátku tréninku jsem před spřežením jezdil na elektrokole, jako vodič, ale po krátkém zácviku spřežení krásně zatáčelo podle povelů mašera na káře.
Kamarádům  jsem slíbil, že pokud bude dostatek sněhu, zapřáhneme ty jejich chlupáče do mých saní, aby si užili pořádnou dávku adrenalinové zábavy. 
Jízda na závodních saních se spřežením rychlých psů, to je jiné kafe, než jezdit s těžkou cvičnou károu.
Při jízdě na saních člověk nikdy neví, v jakém křoví nebo strži skončí. Proto jezdíme s opaskem, připojeným k dlouhému lanu upevněnému k saním. Když vyletíme ze saní, jedeme za saněma po břiše nebo po zádech. Dokážeme většinou spřežení povely brzo zastavit, takže ti blázniví chlupáči nerozmlátí drahé saně o stromy.
Takhle vleže na zádech za saněma  mne ti moji chlupatci nedávno dovlekli až před kancelář statku, kam jsme jeli pro mlíko. Vyletěl jsem v úvozu polní cesty ze saní a pejskové s velkým potěšením zastavili až před kanceláří. Přední pár psů vlezl až dovnitř a paní účetní se moc smála tomu pohledu na dědka, který připlachtil na dvůr statku po zádech.
Ahoj
Petr
 

Žádné komentáře:

Okomentovat